Az inzulinrezisztencia esetében nagyon
fontos, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk,
hiszen ezek hatására nem termelődik sok inzulin, nem emelik meg a
vércukorszintet. Ezt nemcsak cukorbetegeknél kellene előtérbe
helyezni. A gyorsan felszívódó szénhidrátok hatására – mint
a csokoládé, fehér kenyér, kakaóscsiga, pizzás tekercs,
almáspite, krumplistészta, szörp, stb. - hirtelen megugrik a
vércukorszintünk, majd nagyon gyorsan le is esik, mivel a cukor
könnyen megemésztődik. Ez azt fogja eredményezni, hogy rövid
időn belül újra éhesek leszünk és mit csinálunk? Igen, ismét
eszünk egy kis finomságot.
Ennek pedig az lesz a következménye,
hogy folyamatosan eszünk, állandóan éhesek leszünk és egyre
többet kívánunk. Ennek az az oka, hogy nem minőségi ételeket
fogyasztunk, így csak a kalóriák száma és persze a súlyunk is
gyarapszik. Ebből az ördögi körből azonban van kiút! Próbáljunk
meg lassú felszívódású szénhidrátokból készült ételeket,
kenyereket fogyasztani. A hajdina- és zabliszt az egyik legkiválóbb
erre a célra, az útifűmaghéj pedig rosttartalmával még inkább
hozzájárul ehhez. Lássuk, hogyan készíthetünk ezekből az
egészséges összetevőkből finom zsemléket.
Hozzávalók
3 dl víz
2 ek. útifűmaghéj
2 ek. olívolaj
140 g zabliszt
60 g hajdinaliszt
1 g aszkorbinsav
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. Himalaya só
- A vizet és az útifűmaghéjat egy fakanállal keverjük össze, majd hagyjuk állni, amíg kimérjük a többi hozzávalót.
- A zablisztet, a hajdinalisztet és a sót tegyük egy tálba - abban az esetben, ha a zabliszt egy kicsit csomós, szitáljuk át, mielőtt nekiállnánk a tészta összeállításának. Ha ez megvan, hozzáadhatjuk a szódabikarbónát és az aszkorbinsavat is.
- Ha az útifűmaghéj elérte a kocsonyás állagot, keverjünk bele 2 evőkanál olívaolajat, majd miután jól elegyedett, hozzáönthetjük a lisztekhez. Fakanál segítségével dolgozzuk össze a tésztát. Eléggé ragadós lesz, nem gyúrható tészta készül, viszont puha zsemléket kapunk cserébe.
- Amikor mindent jól elkevertünk és összeállt a masszánk, hagyjuk az edényben pihenni, amíg a sütő bemelegszik. Légkeveréses funkción 190-200°C-on kell majd sütnünk kb. 45-50 percig. Ha már meleg a sütő, öntsük ki egy lisztezett felületre a tésztánkat, majd szintén lisztes kézzel egy kicsit formázzuk meg. Én négy részre szoktam osztani ezt a mennyiséget, egy késsel vágom fel. Ezután lisztes kézzel a széleit hajtogassuk be a zsemle alá, hogy a teteje szép sima felületű legyen és így helyezzük rá a sütőpapírral bélelt tepsire.
- A zsemlék tetejét vizes kézzel megsimogatjuk, majd megszórjuk lenmaggal, napraforgómaggal vagy épp chia maggal, ha az van otthon. A sütőnk erősségétől függően változhat a sütési idő, nézzünk rá időnként.
Megéri vele játszadozni az
elkészítéskor, mert egy nagyon finom, puha, igazi zsemle állagot
kapunk. Remélem, kipróbáljátok. :)
Szia! A zsemléket is kipróbáltam, nagyon ízlenek! Kívül ropogós, belül meglepően lágy a tésztájuk. Szuperek ezek a receptek! Köszi, hogy megosztottad őket:)
VálaszTörlésSzia! Köszönöm szépen a visszajelzést és nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek!! :)
TörlésSzia! A hajdinalisztet mivel lehet esetleg helyettesíteni? ��
VálaszTörlésSzia! Kölesliszttel vagy 30-30 g tápiókakeményítő és kölesliszt keverékével is.
VálaszTörlésnagyon koszonom :)
TörlésSzívesen, remélem, ízleni fog. Nálunk heti szinten készül. :)
TörlésMa fogom elkészítési, mindenképp visszajelzek :) de a recept és a fotók alapján nagyon szimpatikus.
VálaszTörlésSzia! elkészítettem a zsomleket, nagyon puhák lettek és finomak. nekem kolessel jobban bejott, de aki szereti a hajdina jellegzetes ízét, annak ajánlom. a koleses verzió nálam is gyakran fog készülni :)
VálaszTörlésSzia! De örülök! Köszönöm szépen! :)
TörlésTetszik nagyon a recept. El fogom készíteni. Szeretném a kovászomat használni hozzá. Ki kell próbálnom , hogy hány grammot tegyek bele. Gondolom, akkor nem szükséges a szódabikarbóna és az aszkorbinsav. Jól tudom?
VálaszTörlésKöszönöm! Nem, akkor nem szükséges egyik sem, a kovász kiváltja őket, ettől kel majd meg a tészta. Kíváncsian várom, hogy sikerül. :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésSzerinted teljeskiörlésű tönkölybúza lisztből is működhet? Nekem az van itthon meg zabpehelyliszt.
Üdv :Timi
Szia!
TörlésÚgy gondolom, működhet. Ha elkészíted így, mindenképp írj róla visszajelzést, kérlek. :)
Szia!
TörlésMin fennt írtam a 2 liszt kombinációjából csináltam és nagyon finom lett.Sőt aszkorbin savam nem volt itthon de így is tökéletes lett.Köszönöm a receptet: D
Szia!
TörlésSzupi, szupi, szupi! Köszönöm szépen, hogy megírtad! Így már tudom ajánlani, ha mások is kérdezik, működik-e tönköllyel. :)
VálaszTörlésSzia!Nagyon szépen köszönöm a receptet.Szuper jó lett !Örülök,hogy rátaláltam az interneten !Hálás vagyok!:)
Szia! Örülök, hogy bevált! Nézz szét a honlapomon is, www.himesrenata.com. Oda teszem fel a legújabb recepteket. :)
TörlésSziasztok, én is megcsináltam, nagyon finom lett. Nem volt itthon hajdina lisztem, cirokkal helyettesítettem. Egy picit kiérződik nekem a szódabikarbóna. Lehet, hogy kevesebbet teszek bele legközelebb. Hálás köszönet érte!:)
VálaszTörlésSzia! Köszönöm, hogy elkészítetted és, hogy megírtad a tapasztalataidat!
TörlésKevesebbel is működik, nálam is előfordult már, hogy kicsit éreztem rajta az ízét, máskor viszont pont jó volt a mennyiség. Ezzel lehet kísérletezni. :)