Gyerekkorom óta nagyon
szeretem a palacsintát és ezzel szerintem nem vagyok egyedül.
Számomra nagyon kedves emlékek fűződnek hozzá, hiszen a
családban bárhol töltöttük a nyári szünetet, a friss
zöldségleves és rántott cukkini mellett biztosan helyet kapott a
finom lekváros palacsinta is. Szerencsémre anyai nagymamám szemben
lakott velünk, így hozzá bármikor átmehettünk, ő vékonyabb,
édesebb palacsintát készít, ebből rengeteget meg tudtunk enni.
Amikor viszont apukám szülőfalujában töltöttünk egy-két hetet
a nyárból Nógrád megyében, szinte mindig megkérték, hogy
keverje be a tésztát, ez volt a specialitása, így vastagabb
tésztájú, laktató palacsinták készültek. Nem csoda tehát,
hogy nekem is van egy-két receptem ebből a finom fogásból, igaz
egy kicsit megreformált változatban. :)
A mostani recept egy
amerikai palacsinta, amit glutén- és tejmentesen készítek el. A
kókuszliszt nemcsak finom ízt kölcsönöz a tésztánknak, de
számos pozitív tulajdonsága is van. A kókuszdió húsát
kiszárítják, zsírtalanítják, majd finom porrá őrlik. Igen sok
egészséges zsír marad benne (kb. 14%), valamint fehérje tartalma
is számottevő a lisztek közül, mégis legkedvezőbb tulajdonsága
az, hogy a liszt több mint fele olyan élelmi rost, amely seprűként
viselkedve kipucolja emésztőrendszerünket. Emiatt fogyókúrázók
számára is jó alternatíva lehet a fehér liszt helyett, de az
egészséges életmód követői között egyaránt népszerű
alapanyag.
6 ek. kókuszliszt
6 ek. zabliszt
1 ek. eritrit
1 ek. kókuszolaj
1 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
2 db tojás
500-600 ml víz
baracklekvár (ízlés
szerint)
- A tojást, kókuszolajat, sót és az eritritet kézi habverő segítségével egy közepes méretű tálban összekeverjük, majd ha jól elvegyítettünk mindent, hozzáadjuk a vizet is.
- Második lépésként mehet bele a szódabikarbóna, valamint a kókusz- és zabliszt is, majd fakanálra váltunk és ezt is szintén összekeverjük. Mivel a kókuszliszt sok folyadék felszívására képes, ezért ha nagyon sűrű a masszánk, adhatunk hozzá vizet, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl híg, egy sűrűbb palacsinta tésztát kell kapnunk.
- Ezután egy kicsi teflon serpenyőt felmelegítünk és a közepére öntünk kb. egy merőkanálnyi tésztát és egy kicsit megforgatjuk a serpenyőt, hogy szép kör alakú legyen. Na de nem a szokásos módon, nagy kört leírva. Épphogy terüljön el egy kicsit a massza, kb. 10 cm átmérőjű palacsintát szeretnénk kapni. Süssük közepes lángon kb. 3-4 percig vagy amíg úgy látjuk, hogy átsült, fordítsunk rajta egyet és a másik oldalát is süssük készre.
- Tálalás előtt érdemes megvárni, amíg kihűl. A legegyszerűbb módon három palacsintát egymásra halmoztam, középen és a tetején megkentem házi cukor- és tartósítószermentes baracklekvárral, a tetejére pedig őszibarack szeleteket tettem, de ez a lépés el is hagyható, így is nagyon finom lesz a palacsintánk. Jó étvágyat hozzá! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése